Over Gennep
Gennep heeft een zeer gunstige ligging tussen Niers en Maas in de kop van Noord-Limburg. Ten noorden van Gennep ligt de Mookerheide en ten zuiden ligt het Heijense Bos. Rijksweg N271 verbindt Noord-Limburg met Gelderland (Venlo – Malden). De Duitse grens is ook vlakbij. In Gennep kan men gratis parkeren, wat een bezoek aan dit stadje eXtra aantrekkelijk maakt! Naast een bruisende horecasector en kleinschalige winkels en boetiekjes heeft Gennep ook een ruim aanbod aan filialen van bekende ketens, zoals de Hema, Action, Etos, Shoeby en Kruidvat, evenals de bekende supermarkten. Zie ook deze site: www.bezoekgennep.nl
Geschiedenis
Gennep is gelegen tussen twee grote wateren, de Maas en de Niers. Dit is van vroeger uit een populaire plek voor samenkomst, omdat hier ook twee grote Romeinse wegen samenkwamen.
Gennep heeft rond 1371 haar stadsrechten verworven. Alle gegevens hierover zijn in een grote stadsbrand vernietigd, maar informatie over de rechten wordt gemeld in een brief uit 1371. De stad had destijds ongeveer 750 inwoners en was via drie grote poorten te betreden, de Zandpoort, de Nierspoort en de Maaspoort.
De stad Gennep is nooit veel gegroeid, mede door de ligging bij het Genneperhuis, waardoor vele buitenlandse soldaten Gennep meerdere malen bezetten. De stad was niet goed verdedigbaar, waardoor groei voornamelijk uitbleef. Gennep heeft dan ook meerdere keren onder een ander bestuur gestaan, waaronder Kleefs, Pruisisch, Frans, Nederlands en Belgisch. Na het Congres van Wenen van 1815 kwam Gennep te horen bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf 1839 bleef het bij het bestuur van Nederland.
In Gennep heersten voornamelijk de gereformeerde kerk, de katholieke kerk en de protestantse kerk. Tot op de dag van vandaag is de Protestantse Gemeente Gennep, gesticht in 1571 de oudste, door de bevolking zelfbetaalde, protestantse kerk van Nederland.
Vanaf 1845 kent Gennep wat bloei. Door de aanleg van de rijksweg Nijmegen-Maastricht is de stad beter bereikbaar. In 1869 wordt ook nog de spoorlijn Boxtel-Wesel aangelegd, door Gennep heen, en een periode van bloei begint. Ondertussen is deze spoorlijn niet meer in gebruik, maar is er wel een grote autobrug aangelegd naast de spoorbrug.
Bron: www.bezoekgennep.nl.
Maak een interessante stadswandeling door Gennep met een stadsgids en laat je informeren over de geschiedenis van Gennep: stadsgidsgennep.nl
Wandelen in en rond Gennep
1714. Gennep 7,3 km
wandelgidszuidlimburg.com
Of download de app: wandelgids Limburg